Helsingin Sanomat sen kertoi: ei tule opintorahaan korotusta tälläkään kertaa. Miten vitun vaikeaa on ymmärtää, että opintotuella pärjää vain harva eikä leveästi elä yksikään?

 Lasketaanpas.
 Kuvitteellisessa perheessä on kaksi poikaa, omillaan asuvat 19-vuotias puusepän ammattitutkintoa suorittava Pekka ja 22-vuotias kielitieteiden opiskelija Antti. Molemmilla on 18 neliön yksiö Vallilasta, vuokra 420e. Täysi opintotuki olisi tässä tapauksessa 259,01 e/kk ja opintotuen asumislisä 201,60 e/kk = 460,61 e/kk. Valitettavasti Antin ja Pekan vanhemmat ovat töissä, ja ansaitsevat yhteensä 3000 euroa kuussa, 36000 euroa vuodessa siis. Tämä vähentää Pekan opintorahan määrää 30 prosentilla. Antti saa siis täyden opintotuen ja Pekka 181,30 e/kk + asumislisää 141,12 e/kk = 322,42 e/kk. Lisäksi opintoraha on tietenkin veronalaista tuloa, otetaan vielä 12% pois.
 Siispä: Antin opintorahan määrä on 414,55 e/kk ja Pekan 290,18. Pekka jää siis vuokran jälkeen joka kuukausi noin 130 euroa miinukselle, Antti 5,5 e. Ei sitä ruokaa tarvitse! Hyvinhän ne opiskelijat pärjää!
 Onneksi kaikki opiskelijat pakotetaan ottamaan velkaa (\"opintolaina\"). 300e kuukaudessa lisää edellämainittuihin lukuihin jättää Pekan tapauksessa elämiseen noin 170 e/kk eli reilut 5,6 euroa päivässä ruokaan, vaatteisiin, bussilippuun ym. Leveää leipää, perkele. Lisäksi esim. sossulta on turha hakea rahaa yhtään mihinkään, ellei opintolainaa ole nostettu maksimimäärää. Opiskelijat ovatkin käsittääkseni ainoa ihmisryhmä Suomessa, joka on oikein valtion vaatimuksesta pakotettu rahoittamaan elämistään velkarahalla. On lottovoitto jne.
 Laskettu.

 Tässä muutama lainaus Hesarin jutusta, artikkelin kommenteista ja Ylioppilaslehden jutusta Maailmassa on virhe: Miksi opintotuki ei nouse?:

 "Äänestyksen jälkeen oppositio nosti salissa kovan mölyn, kun opintorahan korotusta syksyn aikana vaatineet tai lupailleet hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät tosi paikan tullen korotusta vastaan. Antti Kaikkonen (kesk) ja kuusi muuta hallitusryhmien edustajaa teki opintorahan korotuksesta virallisen aloitteenkin, mutta he kaikki äänestivät tiistaina korotusta vastaan. Opposition puolelle lipesivät ratkaisevassa äänestyksessä vain demarien Marjaana Koskinen ja Esa Lahtela." (HS)

 "Ei voi kun ihmetellä arvon eduskuntaedustajien toimintaa. Vielä enemmän ihmetyttää vetoaminen siihen, että korotukset eivät mahdu budjettikehyksiin. Ehdotetut korotukset vaihtelivat kokoomuksen 14 miljoonasta aina kristillisdemokraattion 70 miljoonaan euroon. Lopulta eduskunta päätti, ettei opiskelijat tarvitse korotusta.
On surullista lukea uutisia, joissa kerrotaan siitä kuinka eduskunta käy huutokauppaa kehitysapurahojen korotuksesta. \"Hallitus esittää kehitysapuun ensi vuodeksi lisää 75 miljoonaa euroa. Kokoomus esittää sen päälle vielä kymmenen miljoonaa, vasemmistoliitto 20 miljoonaa, kristillisdemokraatit 50 miljoonaa ja vihreät 104 miljoonaa."
Kyseiset summat eivät siis ole mitään pikkurahoja. "Hallituksen ehdottama lähes 750 miljoonan euron kehitysapu on 0,43 prosenttia bruttokansantulosta."
Samalla Tanja Saarela ilkeää pokkana väittää, ettei opintotuen korotus mahdu budjettikehyksiin. Samaa mieltä oli muu eduskunta luvuin 105–82.
 Kiitos tyhjästä." (nimim. Poliitikot vastuuseen teoistaan, HS keskustelu)

 
Ja siunatuksi lopuksi Eero Heinäluoma vs. Ylioppilaslehti:

 "Ei ole mitään leikkauksia tehty opintotukeen. Hallitus on parantanut useampaan kertaan opintotukea. -- kyllä hallitus on tehnyt parannuksia opintotukeen."

 Opintotuen enimmäismäärä opintolainoineen on nyt 760 euroa kuukaudessa. Se riittää vuokran jälkeen juuri ja juuri ruokaan. Mitä terveisiä lähettäisitte opiskelijoille? - Sen terveisen, että opintotuki, mukaan lukien laina, käytettäisiin hyväksi. Sillä syntyy mahdollisuus täyspäiväiseen opiskeluun.

 Sillä 760 eurolla? - Siinä ei tainnut olla asumislisä mukana?

 Kyllä oli. Asumislisä, opintoraha ja opintolainan maksimiosuus. - Ja maksimissaan kaikki?

 Kyllä.- Joo. No tässä täytyy tehdä vertailu muiden ryhmien minimietuuksien tasoon Suomessa ja opintotukeen kansainvälisesti, että mikä on opintotukijärjestelmien taso muissa maissa.
    Sitten vaalikeskustelussa tuen jatkoparannukset varmasti nousevat puheeksi. Isompien ratkaisujen osalta se menee kyllä ensi vaalikauteen.

 Kyllä on perkele hienoa Heinäluoman olla peukalo perseessä opintotuen määrän kanssa, hän kun saa pelkästään kansanedustajan tehtävästään railakkaan baari-illan verran vajaat 6000 euroa kuukaudessa (palkka 4970 euroa kuussa ja kulukorvauksia 986,8e 30% mukaan laskettuna), SDP:n puheenjohtajan ja valtionvarainministerin hommista saatavia rahoja en kehtaa edes arvailla. Kansanedustajan palkalla maksaisi lähes kahdeksalle opiskelijalle täydet opintotuet opintolaina mukaan luettuna. Hyvä niillä palkoilla on paskoa köyhempien niskaan.